Modern çağın önemli gelişmelerinden biri, uzun yaşamanın yanısıra sağlıklı ve güzel yaşamak ve yaşlanmak oldu. Spor, diyet ve düzenli sağlık kontollerinin yanısıra, kişinin görünümünde, daha yaşlı, yorun ve düşkün görünmesine yol açan belirtiler için Plastik cerrahinin, ameliyatları ve ameliyatsız yöntemlerine büyük bir ilgi oluştu.
Bu ilgi, Plastik cerrahların daha geniş ve etkili uygulamalar geliştirmesine yol açtı. Günümüzde, kişinin muayenesi sonrası, beklentileri belirlenerek , farklı teknikleri kombine eden uygulamalar yapmak mümkün. O nedenle, yüz gençleştirme konsepti içinde tek bir ameliyattan değil, botox, dolgulardan, germe ve soyma ameliyatlarına kadar, thermage ve fraksiyone laserden cilt bakımına kadar bir çok tekniğin tek veya birlikte kullanılmasından söz etmek gerekir.
Yaşlanma komplex bir mekanizmadır. Derinin yaşlanmasıda, kişiden kişiye farklılık gösterir. Bazıları yaşam biçimi ve genetik özellikleri ile daha önce kırışırken, bazılarında gevşeme ve sarkmalar ön plandadır.
Genellikle göz çevresinde, göz kapaklarında sarkma ve torbalanmalar ilk yaşlanma belirtileridir. Daha sonra, yanak çizgisinin belirginleşmesi, çene hattında keskinliğin kaybı ve yavaş yavaş boyuna doğru devam eden değişiklikler olurken, asıl mekanizmanın dokularda kollajen ve elastin yapılarında değişiklikler, deri alti yağ dokusunun bazı bölgelerde azalırken bazı bölgelerde yoğunlaşması, kemik dokuda bile yer yer incelme olduğu görülür.
Bu yüzden yapılacak Plastik cerrahi işlemlerine ek olarak, beslenme programlarından , yaşam alışkanlıklarına kadar bir çok düzenlemeyi kişinin yaşamına sokması gerekir.
Yüz Gençleştirmede, Ana Hatları ile Yapılabilecekler
Derinin yüzeyine etkili işlemler:
Cilt bakımı, peeling, enjeksiyonlar, dermaroller aplikasyonları, fraksiyone laser uygulaması, mikrodermabarazyon gibi, derinin en üst tabakasının canlanması ve tazelenmesine yol açan işlemlerdir.
Germe işlemleri:
Yüz germe, boyun germe, alt ve üst göz kapağı plastisi, kaş ve alın germeler, endoskopik olarak, alın ve orta yüzün gerilmesi, mini yüz germe, askılama yöntemleri sayılabilir. Burada amaç, gevşeyen dokuların gerilmesi, alt tabakadaki smas ve kas dokularının düzenlenmesi ve dokuların orjinal pozisyonlarına iade edilmesidir.
Volüm arttırıcı işlemler:
Yaş ilerledikçe, elmacık kemiğimizin üstündeki dolgun dokunun yanağa doğru yer değiştirmesi, ve elmacık kemiğinin üstünün basıklaşması yaygındır. Bunu, annelerimiz ve anneannelerimizin gençlik ve yaşlılık resimlerini inceleyerek rahatlıkla görebiliriz. Çene ucunda da volüm azalması, çene hattının keskinliğinin kaybı da olabilir. Germe ameliyatları, yer değiştiren dokuları düzenlerken, daha dolgun olması gereken alanlara yağ enjeksiyonları yapılması veya gerekirse medpor, silikon protezler yerleştirilmesi gerekebilir.
Sıkılaştırıcı işlemler:
Cerrahi ile elde edilen işlemlerin geliştirilmesi veya zaman içinde azalan etkilerinin düzenlenmesi için thermage gibi Radyofrekans uygulamaları kullanılabilir. Bu uygulamalar, gerekirse belirli aralıklarla tekrarlanabilir. Tek ve mucizevi bir uygulama ile yaşlanma sürecinin etkilerinin giderilemeyeceği bilmek gerekir. Yaşlanma nasıl komplex , zaman içinde gelişen ve çok boyutlu bir süreçse, gençleştirme işlemleride, çok boyutlu, sürekli ve komplex olmak durumundadır.