Çene ucu ve çenenin genelinin yüzün estetik oranları ve dolayısıyla estetik görüntüsünde büyük payı vardır. Yüzün oranları değerlendirilirken çene mutlaka göz önünde bulundurulur, profil plastisi dediğimiz, yandan görünüşte çene ucunun uzunluğu, öne doğru çıkıntısı ideal plana getirilmelidir.
Çene ve çene ucu problemlerini değerlendirirken, diş kapanımı kontrol edilir. Dişlerin ideal kapanımında olmaması durumunda, önce ortodontik tedavi, daha sonra çeneye yapılacak cerrahi girişimlerle hem diş kapanımı, hemde çene ucunun pozisyonu ideal hale getirilir. Diş kapanımı ile ilgili bir sorun yoksa, konu sadece çene ucu ile sınırlı ise farklı tekniklerden en uygunu seçilir.
Çene Ucunun Dolgu ile Büyütülmesi
Çene ucunun ofis şartlarında büyütülebilmesi uzun etkili dolgulardan biriyle yapılabilir. Genellikle, hidroxyapatite- calcium kristalleri içeren (Radiesse) bir dolgu enjeksiyonla planlandığı miktar ve biçimde enjekte edilir. Etkisi 18-24 ay surer, ilk günlerde sertlik, hassasiyet gibi bulgular olabilir. Genellikle, çene ucu için kalıcı bir uygulamadan çekinen, sonucu ile ilgili kuşkuları olan kişilerde geçici bir test dönemi için kullanılabilir.
Çene Ucunun Yağ Enjeksiyonu
Çene ucunun vücuttan liposuction yoluyla alınan yağ dokusunun enjeksiyonu ile büyütülmesi ve şekillendirilmesi mümkündür. Alınan yağ süzülerek yoğunlaştırılır ve bir kaç noktadan çene ucuna enjekte edilir.
Sonuçları çok öngörülebilir değildir. Bazen uzun süreli olabilir, bazen daha hızlı doku kaybı olabilir. Bu işlemde, çene ucu protezlerinin kullanılmasından önce kişinin tereddütleri varsa veya hafif bir çene ucu büyütülmesi hedefleniyorsa uygulanabilir.
Çene Ucu Protezleri
Medpor veya silikon protezler çeşitli şekil ve boyutlarda, çene ucunun büyütülmesinde, şekillendirilmesinde kullanılabilir. Genellikle, ağız içinde küçük bir kesi ile protezin çene ucunda yerleştirileceği cep hazırlanır. İstenilen boyut ve şekilde protez seçilerek yerleştirilir. Çene ucu dışında, çene yan kenarlarının genişletilmesi için dizayn edilmiş protezlerde mevcuttur. Bunların kullanımı da çene ucu protezleri gibidir.
Protez yerleştirme işlemi çoğu zaman genel anestez altında yapılır. Çene estetiği ameliyat yaklaşık 45 -60 dakikadır. Protezler açılan cebin durumuna gore bazan küçük vidalarla tespit edilir ve hareketleri engellenir.
İşlem sonrası, çeneye bantlarla tespit yapılır ve 3-4 gün sonra alınır. İlk günlerde, yumuşak gıda ile beslenmek, sert gıdalardan kaçınmak gerekir. Hassasiyet, şişlik, alt dudakta uyuşukluk ilk günlerde beklenir, daha sonra hızla düzelir. Geç dönemde, nadirde olsa, proteze reaksiyon, tespit edilmemişse protezde yer değişikliği, protezin kenarlarının ele gelmesi karşılaşılabilen durumlardır. Protezin törpülenmesi veya değiştirimesi gerekebilir.