Botox Nedir ?
Estetik alanında, bir devrim sayılabilir. Özelllikle alın ve göz çevresinde, kırışıklıkların giderilmesinde başarısı cerrahi uygulamalardan bile üstün. Dünyada en çok uygulanan estetik işlemlerden biri olduğu söylenebilir.
Uygulama alanları giderek gelişiyor. Başta koltuk altı terlemesi olmak üzere, terleme tedavisi, dudak çevresi kırışıklıkları, boyundaki çizgiler, göz çevresi ve alınla birlikte en sık uygulama alanları.
Botox uygulamaları ile ilgili daha seyrek ve tartışmalı alanlarda mevcut. Örneğin, burun ucunu aşağı çeken kasın botoxla etkilenerek burun ucunun kaldırılması, gögüs kasının bir bölümünün dondurulması ile çalışan kas bölümünün etkisi ile memenin dikleştirilmesi. Bunlar cerrahinin sağladığı sonuçları vermekten çok uzak.
Botox Kimlere Uygulanır?
Kırışıklık tedavisinde bir alt ve üst yaş sınırı belirlemek güç. Daha çok , rahatsız edici oranda kırışıklıklar varsa, 20’li yaşlarda bile Botox uygulamalarına rastlamak mümkün. Çok ileri yaşlarda, sadece botox ile etkin bir sonuç sağlamak güç olsa da , yüz gençleştirme ameliyatları ile birlikte veya ameliyat yapılmadan sadece botoxla kısmen iyi sonuçlar alınabilir.
Botox Nasıl Uygulanır?
Ofis şartlarında, bir cilt temizliğini takiben uygulanacak Alana, EMLA krem ( uygulama bölgesini uyuşturan ) tatbik edilerek yaklaşık 30 dakika beklenip uygulanabilir. Bazı kişiler, EMLA krem uygulanmadan, doğrudan BOTOX enjeksiyonlarını tolore edebilirler.
Uygulama noktaları, kişinin mimik yapması istenerek belirlenir ve gerekli dozlarda enjeksiyon yapılır.
Botox Ne Zaman Etki Eder?
Botox, genellikle yapıldıktan 2 gün sonra etkisini göstermeye başlar , ancak 1 hafta sonra etki tam olarak ortaya çıkar.
Botoxun Etkisi Ne Kadar Sürer?
Botoxun etkisi 4 -6 ay civarında surer. Bu süre bazı kişilerde daha kısa,, bazılarında ise daha uzun sürebilir. Süre, uygulama dozundan daha çok genellikle ilacın vücud tarafından metabolize edilme özelliğiyle ilgilidir.
Botoxtan Sonra Neler Yapılmamalı?
Bu konuda, çoğu bilimsel temele dayanmayan bazı kısıtlamalar duyabilirsiniz. Öne eğilmeyin, spor yapmayın gibi. Ancak, ilacın enjeksiyonundan sonra gerçekten olumsuzluğa yol açtığı kanıtlanmış bir aktivite saptanmamıştır. İlk , bir kaç saat, ilacın yayılmasını kolaylaştıracak şekilde , uygulama bölgesine masaj yapılmaması yeterlidir.
Botox Sonrası Ne Gibi Olumsuzluklar Görülebilir?
Botox uygulamarının büyük oranda iyi sonuç verdiğini görüyoruz. Ancak hiç sorunla karşılaşılmadığını söylemek gerçekçi olmaz. Bazen, küçük gibi görünen, ancak başa geldiğinde gerçekten sıkıcı olabilen durumlar var.
Bunlar nelerdir?
Botoxun tutmaması: Az sayıda da olsa, botox yaptırdıktan sonra hiç bir değişiklikle karşılaşmadığını söyleyen kişilerle karşılaşmak mümkün. Bunun muhtemel nedenleri; ilacın üretiminde bazı sorunlar, ilacın hazırlanışı veya saklanması sırasında oluşabilen aksaklıklar, yanlış enjeksiyon teknikleri, beklemiş ilaç kullanımı olabilir. Çok nadiren, yaklaşık % 5 -10 kişide, ilacın hazırlanışında kullanılan A tipi toksine direnç olabilmekte. Bu durumda, daha az üretilen B tipi toksinle hazırlanmış ilacı temin edip kullanmak gerekiyor.
Botox uygulamasından sonra asimetri görülmesi: Daha çok, önceden mevcut bir asimetriye dikkat edilmemesi veya uygulama sırasında doz ve enjeksiyon yerlerine özen gösterilmemesi nedeniyle olabilir. Genellikle, uygulamadan 2 hafta sonra ilave enjeksiyonlarla düzeltilebilir.
Botoxun etkisinin çabuk geçmesi: Bu oldukça ilginç ve karmaşık bir durum. Dozla ilgili olduğunu düşündüğümüz ama bilimsel olarak açıklayamadığımız bir sorun. Genellikle, ilacın ilk 4 ay daha etkin olmak üzere 6 aya kadar etkisini sürdürmesini beklerken bazı kişilerde çok daha erken ilacın etkisinin azaldığına şahit oluyoruz. Burada, ilacın daha çabuk yıkılmasına yol açan bir kimyasal süreçten söz edilebilir. Bu nedenle, ilacın etkisinin herkeste aynı olmadığını, bazı kişilerde daha çabuk yıkılabileceğini bilmekte fayda var.
Botoxtan sonra kaşların aşırı kalkması: Burada çok kişisel beklentiler olduğunu belirtmek gerekir. Bazı kişiler, çok doğal bir sonucu beklerken, bazıları tek bir kırışıklık bile görmeye tahammül edemiyorlar. O nedenle, doz ve enjeksiyon teknikleri kişiden kişiye farklılık göstermelidir. Kaşların yükselmesinin istenip istenmediği, hafif mimik kontrolünün arzu edilip edilmediğini önceden konuşmakta yarar var. Kaşlarda istenmeyen bir aşırı kalkıklık durumunda, ilave dozlarla bir düzenleme yapmak mümkün. Şüphesiz ilk uygulamada maksimum özen ve beklentilerin konuşulması çok yararlı.
Botoxtan sonra göz kapağında düşüklük: Oldukça nadir bir durum. Uygulamada tecrübe arttıkça rastlanma olasılığı düşüyor. Bazen, çok sık ve aşırı dozlarda uygulandığında da rastlamak mümkün. Genellikle, kendiliğinden zamanla düzeliyor. Bazan, özel bir damla bulguların azalmasına yardımcı olabiliyor.
Uyarılar: Botox uygulaması basit gibi görünen , ancak içinde önemli detaylar barındıran bir teknik. Bence, kuaför, güzellik salonu gibi yerlerde, tıp eğitimi, almamış, hatta, plastik cerrah ve dermatologlar dışında doktor bile olunsa kullanılmaması gerken bir teknik. Ayrıca, bilinen ve yasal kaynaklar dışında, bavul turizmi ile getirilen ve kaynağı belirsiz ürünlerden kaçınmak gerekli.