Boyun estetiği tek başına yapılabileceği gibi, yüz germe ve gençleştirme ameliyatları sırasında da yapılabilir. Deride bollaşma, sarkma oluşabileceği gibi, boyun kası (platisma) liflerinde bant oluşumu, ayrışma gibi sorunlarda boyun deformitelerine yol açabilir.
Genellikle ; yüzü boyundan ayıran hatta keskinlik ve açı kaybı, yanak dokusu ile boyun yumuşak dokusunun birbirine karışması, boyun öne eğikken sarkma ve gevşekliğin daha belirgin hale gelmesi nedeniyle başvurulur. Çenenin küçük ve geride olması bu sorunları ağırlaştırır. Kilo alımına bağlı, gıdı bölgesinde yağ birikimi de mevcut olabilir. Hatta, genç populasyonda, çoğu zaman sorun sadece bu yağlanma olabilir ve deri ve kas sorunu olmayabilir.
Boyun estetiği teknikleri nelerdir?
Genç populasyonda, sorun sadece yağlanma ise, lokal anestezi veya sedasyonla birlikte lokal anestezi altında, boyuna vakumla yağ alma – liposuction işlemi yapılabilir.
Boyuna liposuction
Bu işlem klasik liposuction ile yapılabileceği gibi VASER lipo veya LASER lipo gibi yöntemlerden biri de tercih edilebilir. Sonuç genellikle dramatiktir. İşlem sonrası yatış gerekmez. 3-4 günlük bir bant uygulaması, bölgedeki şişliğin azalmasına yardımcı olur. Sonucun tam olarak alınması 4 haftayı bulur.
Boyuna kısa izli germe
Ameliyatlarda kullanılan kesilerin bir kaç amacı vardır. Birincisi, uygulamaya yapılacak bölgeye ulaşmak içindir. İkincisi, fazla dokunun alınması içindir. Eğer , çıkarılabilecek deri fazla değilse, boyunda gerekli kas ve deri altı çalışmalarını yapmak için kesiyi kısa tutmak mümkündür. Kulak arkasında veya kulak önünde yapılan kısa bir kesi ile boyun germe işlemlerinin yapılmasına kısa izli boyun germe ameliyatı denir.
Yapılan kısa kesiden , yağ alma, smas ve platisma işlemleri yapılır ve askı dikişleri konulur. Hasta seçiminin dikkatli ypılması gerekir. Herkes için doğru bir teknik değildir. En önemli avantajı, kesinin küçük olmasına bağlı izin az, iyileşmenin hızlı olmasıdır.
Boyunda klasik germe
50-60 ve 70li yaşlarda, çogu zaman, boyunda smas , kas ve yağ dokusunda estetik görünümü bozan sorunların yanısıra belirgin bir deri fazlalığı vardır. Bu kişilerde, kısa izli ameliyat yapmak için şartları zorlamak kişilerin yeniden ameliyat olmalarını gerektiren yetersiz sonuçlara yol açabilir.
Bu durumda, kulak önü ve arkasında dolaşan klasik bir kesi kullanılarak fazla derinin atılması daha etkin bir sonuç verir. İyileşme süreci biraz daha uzun, ameliyat sonrası gerginlik ve ödem biraz daha uzundur. Buna rağmen, 1 hafta içinde genellikle günlük hayata dönüş mümkündür.
Boyunda alternatif yöntemler
Son yıllarda, boyun altından geçirilen iplerle boynun askılanması şeklinde minimal invazif yöntemler, çok sık uygulanmasa da mevcuttur. Basit ve hızlı olması işlemi cazip kılsada, her hasta için uygun bir teknik olmaması, bazen gerginlik hissi nedeniyle rahatsızlık yaratması ve sonuçların öngörülebilir olmaması nedeniyle tercih edilmemektedir.
Bir diğer non-invazif uygulama, boyuna botox uygulanmasıdır. Bu uygulama, platisma denilen boyun kasının bazı bölümlerinin botox etkisi altında, boyun dokularını geriye doğru çekmesi esasına dayanır. Etkisi aylarla sınırlıdır.