Göz Kapağı Estetiği
Yaşlanmanın ilk bulguları genellikle göz çevresinde başlar. Üst göz kapağında deri fazlalığı ve sarkmalar , alt göz kapağında kırışıklıklar ve torbalanmalar dikkati çeker. Bu bulgular bazen daha sınırlı ve az dikkati çekerken , yorgunluk, uykusuzluk hallerinde ise daha belirgün hale gelebilir.
Genellikle başvuru nedenleri; üst göz kapağında akşam saatlerine doğru giderek artan bir sarkma ve ağırlık hissi, alt göz kapaklarında şişlik artışıdır. Kişiler olduklarından daha yorgun göründüklerini belirtir ve çare ararlar. Aslında, göz kapağı estetiğinden söz ederken, alın, kaşlar ve orta yüze değinmek gerekir. Ancak, bir karışıklığa yol açmamak için bu bölümde sadece göz kapağı estetiğine değinmek istiyorum. Ama bazen, göz kapağı estetiği için başvuranlarda, çevre dokuları değerlendirip , kaş kaldırma, alın germe, orta yüz gençleştirme gibi ilave işlemler yapmak gerekebilir.
Göz kapağı estetik operasyonu nasıl yapılır ?
İşlem için alternatif uygulamalar mümkündür. Sadece, üst göz kapağı estetiği sadece lokal anestezi ile, işlem yapılacak bölgenin uyuşturulması ile gerçekleştirilebilir. Alt ve üst göz kapağının birlikte ameliyatlarında, sedasyon ( kol damarından verilen bazı ilaçlarla derinliği ayarlanabilen bir uyku hali yaratılması) ve lokal anestezi kombinasyonu tercih ettiğim yöntemdir. Alın ve orta yüz bölgesine ilave işlemler yapılacaksa bu durumda genel anestezi daha uygun bir yöntem olabilir.
Göz kapağı ameliyatlarının süresi nedir ?
İşlem her iki göz kapağı için yaklaşık 30 – 40 dakika sürer. Alt kapaklarda işleme dahil olacaksa süre yaklaşık 1,5 saat civarındadır.
Göz kapağı ameliyatının sonunda ne durumda olurum ?
Alt ve üst göz kapağına ince ve suya dayanıklı bantlar konulur. Bu bantlar, görmeyi engellemeyecek şekilde yerleştirilir. İşlemden hemen sonra yüze ve göz çevresine aralıklı olarak soğuk uygulamasına başlanır. Genellikle, ilk 2 gün hafifçe artan bir ödem beklenir. 3. Günden itibaren şişlikler azalmaya başlar. 4. Gün bantlar alınır. Bir kaç hafta ağır egzersizlerden , çok sıcak banyolardan kaçınmak gerekir.
Göz kapağı ameliyatlarından önce neler yapmalıyım ?
İşlemden önce başta aspirin olmak üzere kan sulandırıcı ilaçlardan kaçınmak gerekir. Görmenizle ilgili sorunlarınız varsa, aşırı sulanma veya kuruluk mevcutsa bunları bildirmenizde yarar vardır.
Göz kapağı ameliyatları standart ameliyatlar mıdır ?
Göz kapağı ameliyatları kişiye göre planlanması gereken ameliyatlardır. Öncesinde ayrıntılı bir analiz gerekir. Yağ torbalarını alan, yerini değiştiren veya önündeki örtü tabakasını sıkıştıran tekniklerden birini veya kombinasyonunu seçmek gerekir. Ne kadar deri alınacağı, ya da alınıp alınmayacağı, kas dokusunda yapılması gereken işlemler ayrı ayrı not edilir. Yağ dokusu enjeksiyonları, alın, kaş ve orta yüze yapılması gereken işlemlerin analizi, bu bölgenin ameliyatlarını tümüyle kişisel plan yapmak zorunda bırakır.
Göz kapağı ameliyatlarında istenmeyen sonuçlar olabilir mi ?
Deri gereğinden fazla alınırsa kapatma güçlükleri oluşur. Yağ dokusunun aşırı alınması ilerki yıllarda gözde çukurlaşmaya yol açabilir. Yağ dokusunun yeterince düzenlenememesi torbalanmaların tekrarına yol açabilir. Alt kapak desteğinin sağlanamaması göz köşelerinin yuvarlaşması veya gözün akının gereğinden fazla görünmesine yol açabilir. Dikkati çeken izler oluşabilir.
Kötü sonuçlardan nasıl kaçınabilirim ?
Öncelikle, yukarıda anılan kötü sonuçlar nadirdir. İyi analiz, iyi planlama ve dikkatli bir cerrahi ile bu tip sonuçlara rastlama olasılığı büyük oranda azalır.